VIDEO Cum arată Pasajul Domnești cu iluminatul aprins noaptea. Este primul giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei

de: Cătălina Burghelea
02 11. 2022

Pasajul Domnești, cu primul giratoriu suspendat pe Centura Capitalei, se apropie de data anunțată pentru inaugurare (15 noiembrie). În prezent, constructorul este în faza testelor. Pe lângă marcaje și semnalizare, s-au făcut și lucrările de iluminat, iată cum arată pasajul noaptea.

Primele imagini de la Pasajul Domnești cu iluminatul aprins

„Pentru pasajul Domnești a început numărătoarea inversă până la momentul în care va fi dat în trafic și se realizează astfel testele finale și ultimele pregătiri. În cursul serii trecute, s-a efectuat testarea sistemului de iluminat public în toate zonele pasajului, rampe și girația suspendată, unde au fost montați în total 256 stâlpi”, a explicat secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Sistem dotat cu telegestiune și lămpi LED

Potrivit oficialului din Guvern, sistemul de iluminat public la Pasajul Domnești este dotat cu telegestiune, permițând reglarea intensității luminii în funcție de trafic, și lămpi LED, care vor consuma în total maximum 22 kwh. Pasajul de pe Centura Capitalei va fi inaugurat și deschis traficului rutier la jumătatea acestei luni.

La ora actuală se fac teste de încărcare statică prin intermediul unui convoi de vehicule de mare tonaj, a câte 28 tone fiecare. Poziționarea camioanelor a fost făcută în asa fel încât să se realizeze echivalentul a 85% din încărcările frecvente din normele Eurocode. Pentru o interpretare cât mai corectă a rezultatelor, specialiștii au folosit atât câte un camion pe banda de circulație, cât și două vehicule mari aflate la o distanță de 7 metri.

Apoi urmează testele de încărcare dinamică, care se realizează prin intermediul unui vehicul dispus pe centrul podului. Acesta va rula cu o viteză constantă de 30 km/h, trecând peste obstacole preamplasate.

Sens giratoriu cu treceri de pietoni

Mulți internauți s-au arătat surprinși că s-au trasat treceri de pieton fix înainte de intrarea în giratoriul suspendat. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a dezvăluit că, odată cu deschiderea pasajului, „nu se va mai putea trece la sol peste Calea Ferată din București spre Domnești și invers. Fluxul principal pe centura capitalei rămâne la sol, paralel cu Calea Ferata, pe 4 (patru) benzi pe sub pasaj, iar fluxul București-Domnesti și invers va fi pe pasajul tip giratoriu suspendat”. Pietonii vor avea și scări de acces deoparte și de alta a rampelor pe direcția București-Domnești, potrivit autorităților.